15 Şubat 2011 Salı

Açanın İkinci Konuşmaya Genel Yaklaşımı

Açanın ilk deklaresi çok genel bir ifade içerir. 13 ile 21 puan arasında dengeli veya dengesiz bir eli olduğunu gösterir. Cevapçı kontratın seviyesini veya rengini kararlaştıracak yeterli bilgiye sahip değildir. Açanda 13 puan olabileceği gibi 21 puan da olabilir. Dağılımı da çok değişik şekillerde olabilir.

Açanın ikinci deklaresi, cevapçıya açanın elinin kuvveti (puan değeri) ve dağılımı (dengeli mi dengesiz mi) hakkında daha belirgin bilgi verir. Açan elini kuvvet ve dağılım bakımından sınıflandırır (kategorize eder).

Açanın Kuvvet Sınıflandırması

Açan elini puana göre üç kategoriye ayırır:


Minimum el                     13 ile 15 toplam puan
Vasat el                            16 ile 18 toplam puan
Maksimum el                   19 ile 21 toplam puan


Açanın elinde ne kadar fazla puan varsa ikinci deklaresinde o kadar yükseğe çıkabilir.

Açanın Dağılım Sınıflandırması

Açan elini şekline göre iki kategoriye ayırır:


Dengeli             Şikan, tek veya iki doubleton yok.
Dengesiz             Şikan, tek veya iki doubleton var. 


Dengeli el ile açanın ikinci konuşmasında sanzatu deklare etmesi gerekir gibi görünebilir. Ancak cevapçı, kontratın rengine karar vermek için varsa altın fiti bulmaya çalışır. O bakımdan henüz altın fit bulunmamışsa, açan varsa bir seviyesinde dört kartlı yeni bir renk deklare eder. Aksi takdirde, açan sanzatu deklare eder ve kararı cevapçıya bırakır.

Açanın Deklarasyon Mesajlarını Kullanması

Açan tarif edendir. Kaptan olan cevapçının verdiği mesajları dikkatle inceler.

Signoff deklareleri: Açan 1SA ile başlamışsa cevapçının deklarelerinin çoğu, açanın pas geçmesini isteyen signoff deklareleridir. Açanın elinin limitleri çok belli olduğundan, 15- 17 puan ve dengeli dağılım, cevapçı açana başka bir şey sormadan kontratın seviyesini ve rengini kararlaştırabilir.
Bir renk açışında çok çeşitli eller olabileceği için cevapçının, karar vermeden önce daha fazla bilgiye ihtiyacı vardır. Cevapçının deklarelerinin hiç biri signoff değildir; yani cevapçı pas geçmemişse, açan ikinci konuşmasında pas geçmeye mecbur değildir.

Davet deklareleri: Cevapçının yapabileceği üç davet deklaresi vardır. Bunların ikisi açanın rengini yükseltmektir. Mesela:

                   AÇAN                 CEVAPÇI
                   1♥                        2♥
                   AÇAN                 CEVAPÇI
                   1♥                        3♥

Cevapçıda 6 ila 9 toplam puanı olan bir minimum el varsa açanın rengini ikiye yükseltir veya 10 ila 11 toplam puanı olan vasat bir el varsa açanın rengini limit tutuş olarak üçe yükseltir. Cevapçı açanın ikinci turada pas geçmesi için ısrarcı olamaz. Cevapçı açanın elinin kuvvetini bilemez. Açanda 21 toplam puanlık bir el olabilir. O bakımdan rengini bir veya iki yükseltmek açanı elinin kuvvetine göre pas geçmeye veya tekrar konuşmaya davettir.

Cevapçının verebileceği davet deklarelerinin üçüncüsü 1SA deklare etmektir. Mesela:
                   AÇAN                 CEVAPÇI
                   1♦                        1SA
Bu deklare 6 – 9 puanı olan minimum bir el gösterir. Açan 1SA ile tatmin olacaksa pas geçmeye aksi takdirde konuşmaya davet edilmiş olur.

Forsing deklareler: Ekseriya cevapçı açandan daha fazla bilgi almak ister. Daha evvel pas geçmemişse cevapçının yeni renk deklare etmesi forsingtir. Mesela:

                   AÇAN                 CEVAPÇI
                   1♥                        1♠
Cevapçının eli bu durumda 6-9 puan ile sınırlı değildir. Cevapçıda 6 puan olabilir ama 13 veya daha fazla puan da olabilir. Açan bir daha konuşmaya davet edilmektedir; açan elini tarif etmeye devam etmelidir.

Cevapçının forsing deklarelerinden bir tanesi de 2SA’ya sıçramaktır:
                   AÇAN                 CEVAPÇI
                   1♥                        2SA
Cevapçı 13- 15 puanı ve yalnız iki körü olan bir el göstermektedir.
Oyuncuların Rolleri

Her oyuncunun rolü önemlidir. Açan cevapçının mesajını duyunca elini en iyi tarif edecek deklareye odaklanır. Kaptan olan cevapçı bilmecenin parçalarını birleştirir. Açanın verdiği bilgiler ile kendi elinin kuvvet ve dağılımını bir araya koyar. Muhtelif deklareler için neler gerektiği konusunda deklarasyon merdivenini referans alarak, kontratın seviyesi ve rengine karar verir ve ortaklığı doğru kontrata götürür. (Bölüm 6)

İşi Basit Tutun

Bu arada deklarasyon merdivenini hatırlamak gibi hafızanızı zorlayan işler ile uğraşırsanız briç oyununun zevki kalmaz. İşi basit tutmaya gayret edin: açanın elinde ne kadar fazla puan olur ise o kadar yükseğe çıkar. Aynı zamanda açan elinin dağılımını cevapçıya tarif etmeye çalışır. Açan oyunun hedefini daima aklında tutar: altın zon olup olmadığını ve altın fit olup olmadığını araştırmak.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder